Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Χτυπάμε και φεύγουμε...

Δεν αναφέρομαι στον τρόπο προσέγγισης του αντίθετου φύλου (και φίλου ενίοτε) αλλά στην νεοελληνική μόδα του "χτυπάμε κάποιο αμάξι και την κάνουμε ωσάν κινέζοι".

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Τυπικό δείγμα ζημιάς hit n run (aka "έλα μωρέ, δεν έγινε και τίποτα")

Όλα ξεκινάνε συνήθως από ένα ανέμελο παρκάρισμα/ξεπαρκάρισμα... Ελλείψει αισθητήρων παρκαρίσματος (ή και με παρουσία αυτών, αλλά με έλλειψη προσοχής γενικότερα), η επαφή με το άλλο αυτοκίνητο είναι αναπόφευκτη για ορισμένους. Οι ζημιές ποικίλλουν, από μερικές απλές γρατζουνιές μέχρι ξεκουμπώματα προφυλακτήρων, ή ακόμα και σπάσιμο αυτών.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Ο σωστός άνθρωπος, μετά από κάτι τέτοιο θα άφηνε τουλάχιστον τα στοιχεία του ή ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, ώστε να μπορέσουν να κινηθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης μέσω των ασφαλιστικών. Το κόστος για τον υπαίτιο της ζημιάς είναι μηδενικό: οι περισσότερες ασφαλιστικές πλέον προσφέρουν την λεγόμενη προστασία Bonus Malus, με την οποία τα ασφάλιστρα μένουν ανεπηρέαστα για μέχρι 2-3 ατυχήματα τον χρόνο. Συνεπώς, με μια πάρα πολύ μικρή κίνηση, βοηθάς τον συμπολίτη σου να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή. Για να μην αναφέρουμε το ηθικό σκέλος του ζητήματος...

Αντιθέτως όμως, ο Έλληνας οδηγός θεωρεί πως είναι σωστή αντίδραση να κουμπώσει πρώτη και να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται, αφού σιγουρευτεί ότι δεν τον είδε κανείς. Δεν τον νοιάζει το ότι ο άλλος θα κληθεί να πληρώσει από το πουθενά ένα (μικρό η μεγάλο, δεν έχει σημασία) ποσό, αρκεί ο ίδιος να νιώσει μάγκας που κατάφερε να την γλυτώσει χωρίς συνέπειες. Φυσικά ο συλλογισμός αυτός το μόνο που δείχνει είναι η έλλειψη μυαλού και αυοσεβασμού, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια μάλλον στην γενικότερη θεωρία του συγκεκριμένου πιθήκου.

Συνοπτικά λοιπόν: ό,τι και αν γίνει, μικρή ή μεγάλη ζημιά, αφήνετε τα στοιχεία σας. Αυτό και μόνο αρκεί για πολλούς από εμάς ώστε να δούμε πολύ πιο ελαφριά το ζήτημα, ακόμα και να δώσουμε εντελώς τόπο στην οργή και να γίνουμε φιλαράκια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου